Saturday, 6 April 2013

Sabarlah Wahai Hati

 assalamualaikum dearies 


YaAllah, jika Engkau dengar isi hatiku, 
Kau limpahkan lah kesabaran kepada diriku, 
Kau berikan lah ketenangan kepadaku, AMIN ! 

Dah lama tak jenguk laman blog ni haa . yes, i'm little bit busy. Mana nak dikejar assingment, presentation, quiz & yang paling penting final da dekat. For the certain reason, aku paksa diri aku menghadap blog yg dh bersawang nii. IM IN DILEMMA! ohhh damn it really make me stuck. Buat itu buat ini semuanya tak kena. WHY ? IMISSMYFAMILY *menitik air mata* :'( rindunya dgn suasana rumah. rindunya gelak tawa ibuayah. rindunya usik usik adik. rindunya nk dengar ibu bebel. rindunya nak cuit ayah. rindunya nak main masak masak dgn ibu. rindunya nak tolong ayah bersih halaman rumah. rindunya nak dengar adik nangis sebab kena usik. rindunya nak golek golek depan tv dgn adik. rindunya nak tidur dgn adik ibu & ayah dalam satu bilik. rindu rindu rindu ! YaAllah sumpah rasa nak menangis. Berat nak tanggung beban rindu family ni. Hidup merempat kt negeri orang, nak tuntut ilmu tapi terpaksa berpisah dgn family. Hujung minggu, just mampu tgk kawan kawan balik rumah jumpa family, dapat lepas rindu kn ? aku just mampu tengok, baca tweet kawan kawan, story hari hari diorang dengan family. yess tak dinafikan, AKU JEALOUS! aku pun nak jugak. Sesekali balik lepas rindu dekat family, breakfast lunch dinner dgn family, hangout dgn family. tapi bila fikir, semua tinggal angan angan mat jenin. Aku jarang dapat balik. Just dapat lepas rindu dengan cakap call. yes maybe tade lah jauh mana kn? tp kalau 8 9 jam perjalanan tu jauh lah citer dy kn ? lgpn tambang bukannya murah. Bila dapat call ibuayah, automatically airmata ni jatuh. sayu sangat. ohh perit perit. Tambah bila dengar ibu ayah tak sihat kn, rasa dunia ni kelam jee. Rasa mcm nak lari balik rumah. Tp mana nak dikejar dgn pelajaran. Yeah hell damn ! Its make my heart cry cry cry & cry. Korang faham tak apa yg aku rasa nii ? Faham tak ? tak eh ? maybe sebab korang tak rasa mcm yg aku rasa. 

Aku tawu ayah selalu stalker perjalanan hidup aku. facebook aku, twitter aku, blog aku. And I just want to let you know that I MISS HOME SO MUCH ! REALLY DO ! Maybe kite tak boleh selalu balik, but believe me kite rindukan korang kt rumah. Korang sentiasa ada kat fikiran ni. Kadang kadang rasa give up dgn diri. Benci dgn diri sbb tak boleh nak jadi kuat. but this is the fact ! IMISSYOUGUYSSOMUCH , XOXO *lap air mata* and i wish i'm strong enough to face this. YaAllah, help me. Angin, sampaikan rindu ini pada keluargaku :')

Love, Dila. Wassalam. 





Friday, 15 March 2013

CERITA HATI ♥

 assalamualaikum dearies 


Ya Allah , jika benar dia untukku , 
kau tetapkan lah hatinya dgn hatiku .
Sesungguhnya itu yang aku harapkan ..

Cinta itu lumrah kehidupan.. Binatang yang tidak mempunyai akal fikiran juga punya rasa kasih, membina sebuah keluarga apatah lagi manusia iaitu sebaik baik ciptaan Tuhan.. Semua orang menginginkan rasa mengasihi & dikasihi , menerima & diterima dan tak terkecuali aku (: dulu di zaman persekolahan , ya rasa ini dihalang oleh parents . really understand why .. setiap parents mesti nakkan yang terbaik untuk anak diorang kn ? then "belajar dulu, nanti baru bercinta" dijadikan alasan & sebab munasabab . Semuanya cinta monyet . kdng kdng pelik dgn diri sendiri . knp lhh dulu msa budak budak da boleh terjebak dgn semua nii . weirdooo ! but now everything change (: 

Menjejak kaki ke kolej , belajar erti hidup berdikari bila berjauhan dengan family , belajar untuk lebih memahami erti sebenar kasih sayang yang selalu disebut sebutkan tuu . Cinta tak pernah salah memiliki . yang salah siapa ? yeah kita , kita yang salah memilih , salah memilih cinta yang kita sangka cinta sejati rupanya cinta monyet .. tapi lain ceritanya bila di kolej .. Dalam menjalani kehidupan seorang pelajar , banyak masalah yang menyebabkan masalah jiwa , almaklum lhh baru putus cinta .. tetapi dalam masa yang sama datang seorang hamba Allah dalam hidup aku yang tak kusangka kini menjadi kekasih hati , pengarang jantung ceyywah ! and guess what ? this time , parents tak membantah even ckp takboleh ! tapi jd lebih supportive , suruh jaga hubungan dgn elok and that time ayah kata anak ayah dah besar . and i was like Alhamdulillah they can accept this relation and angah janji akan jaga elok elok . aku selalu pegang kata kata 'Allah menarik seseorang dari kita mungkin ada hikmah disebaliknya , mungkin Dia nak bg kita someone yang lebih baik untuk jaga & bimbing kita' . yeah maybe thats true . maybe dgn kehadiran insan bernama MUHAMMAD ARSYAT BIN ADENAN boleh membuatkan hari hari aku lebih sempurna ..

Nothing to be lied on , sejak kehadiran dia dalam hidup ni , bahagia tu sentiasa melekat kat hati ni . maybe kadang kadang bertikam lidah , masing masing ego nk tegakkan kebenaran , bermasam muka , jealous tak kena tempat but believe me rasa sayang ni tak pernah berubah #lap airmata :') yeah maybe sometimes gaduhnya melebih lebih , tertinggi suara apa bagai tapi tu semua bukan dari hati . ntah dari lubuk mana ntah *pandang tempat lain* ^^


Masa first time kenal awak , tak pernah pn terdetik kt hati ni kita akan serapat mcm sekarang . takdir Tuhan kn ? and the night you ask that special question , nothing could be say . even 'HAPPY' could not describe this feeling . IM TOO HAPPY ! maybe we are still too young . but believe me or not , for me , age is just a number . yeah true JODOH MEMANG DI TANGAN TUHAN tapi kita sebagai hambanya perlu berusaha kn ? why not if we've in love with someone , kita doakan supaya dijodohkan dgn org pilihan kita . there's nothing impossible in this world right . Tuhan itu maha mendengar . but seriously with this age , no more time to playing around with others feeling . yeah serious is the only way (:


awak .. 
you know what ? kite taknak minta apa apa dari awk , bukan H A R T A ! tapi cukuplah dgn kejujuran & keikhlasan awak terima kite . serious dengan hubungan ni . kite tak perfect untuk awak . tapi kite ada masa lg untuk sempurna diri kite & insyaallah hidup awak one day .. please jaga hati awak , iman awak untuk saya boleh ? stay with me always . kite tak minta seorang ustaz , seorang imam . kite just minta awak jadi diri awak and stay there . stay in my heart and love me (: and you'll be mine , insyaallah amin ..




Thursday, 14 March 2013

FRIENDSHIP (:

 assalamualaikum dearies 


"ermm bestnyaa kalau ibuayah stay dekat, boleh balik rumah tiap tiap minggu like my others friends. emm emm" ! haaa angan angan. Semua ni mestilah wajiblah & dan haruslah dilupakan when aku ambik keputusan study jauh dari family #sngt jauh okayy ! 8jam perjalanan, mampu ke ? naik kebas tahap cramp dduk dalam bas tuu haa . So every weekend, apa yg ada dalam kepala hotak aku ni dok pikir "apa aku nk buat cuti ni" "nak balik rumah sp" "nak keluar pi mna mna tak" ? haaa boleh naik gila aku fikir benda nii . then keluarlhh mcm mcm perancangan dalam kepala hotak aku nii . 

                                     ...........................................

Yeeehaa mmg daa lama sngt tak hangout dgn family, then dalam hati ni teringin sngt nk pergi main air *well tak pernah masuk tempat mandi yg mahal lhh katakan , haha . no lhh , act. da lama sngt tak jejak Taman Tema Air ni . so dgn rsa tak malu & penuh pengharapannyaaaa bgtawu lhh plan ni kat arsyat & dear friends ! haaa guess what ? diorang setuju ! ohhh ohhh yeah yeah seronok beb #gaya mcm ta prnah mndi setahun HAHA ! AND HERE WE ARE AT SUNWAY LAGOON (: 



haa nah setepek bahan bukti . hehe masa ni baru sampai . you know what its feel like ? IM HOT ! ohhh sebab cuaca panas weyy . mau tak lg gelap aku kat sini . tak pasal jd negro -.- tp apa peduli , aku nak jugak masuk . well hell yeah first of all , nk story something yg sangat lawak . haha when da masuk tu kn kn . aten teringin laa hai nk naik pirate ship . whoa whoa wait a minuteeeeee ! aku takot tinggi beb . haha tp tape lhh . diorang nk naik kn , so aku jd penonton setia akasia (: yg tak boleh blah kelakar tahap nk mampos bila tengok kemool . dgn rambut ala ala robonding dia tu haa muka gayat nk mampos . muka mcm nak terberak pon ada . kesian kau mal , tape tape . sayang awek kn ? hehe ! next part taknak ahh naik permainan darat , terus main air . hehehe it feel like theee first timee ohh , its feel like thee first time~ #lagu apa ntah dalam pitch perfect tuu :D serious wehh seronok sngt , have fun habis even bnyk lg permainan yg kitaorg tak main , rsa mcm rugi kn ? its okayy lhh . for me its okay as long as i had my fun with them . masa tu no more pikir pikir masalah , no stress ! even panas dlm otak nak main air jeee . main gelongsor air , pusing pulau *yeke tu nma dia ? and yg paling excited sekali masuk 5D punya cinema ! hahaha lg tak boleh blah . sumpah extreme . aku menjerit tahap tak ingat dunia dah . takot weh ! dgn air terpercik sana sini , basah especially kemool . tp lek ah en , tak nama main tema air lhh kalau ta basah betol ? serious best ! and of course i had my great time with jantung hati pengarang jiwa . hehe seronok sangat bila dilayan mcm pewincesssss ! hehee yeah thanks sayangg ceriakan hari kite yg serba mendung ni *kenyit mata . bukan senang nak keluar mcm ni kn ? but WAIT , before ending of the story , ada benda yg menarik perhatian aku . locker tempat simpan barang gila tahap teknology ah main sentuh sentuh je nk bukakyaa haa . kenon mcm main scan code lhh . haha masa tu kuasa di tgn arsyat lhh . errr #jeling . hee mcm nak jee buat mcm tu kt rumah . nak bkk pintu bilik ke apa ke . wuuuuu canggihnyeeeeeee *muka jakun ! somehow have fun seronok mcm mana pn tetap kena balik kn ? well tade lhh sempat snap bnyk gmba pn . tapi ada lahh sikit buat cuci mata --->







tadaaaaaa .. thanks to photographer yg tlg snapkn gambar kitaorg ni , thanks much ! 
insyaAllah kitaorang dtg lg for the next time . 
credit to : arsyat adenan , fatin farhanah & akmal akman 
thankyousomuch sbb sudi happykan aku (: 
love all of you guys (: 

motivation words for today : 


much love , dila (:


THINKING MUCH :')

Assalamualaikum dearies 


Seriously memang kita tak boleh lari dari perkara yang tak boleh belah tahap menguji kesabaran aku ni . huh macam nak tampar muka yang comel ni pn ada . oh tolong lah terima hakikat yang manusia zaman sekarang ni memang mcm tu perlakuannya , tingkah lakunya , sifatnya , habitnyaaaaa .. Sometimes aku sendiri pelik , kenapa lahh kita ni suka menyusahkan diri sendiri . mana nak pk point nak canang cerita lg , nk kumpul org nk mengumpat lg , nk buat kerut kerut muka nk bg org tu terasa lg . hadui . Okay yeah right , maybe apa yg korang cerita tu betol tp mana tawu tu zaman tok kadok punya cerita ke . mana tawu org yg korang canang cerita tu da insaf , da berubah or ta mcm yg korang story ke . kalau ye pn nk buat budak tu famous , bkn mcm tu caranyaa , dia bukan artist pn . tak baik bukak aib org . semua hamba Allah tak perfect kn , kita ni manusia biasa . kenapa ? korang tak pernah buat salah ? korang pn ada zaman zaman jahiliah korang kn ? sbb kita bukannya maksum mcm para nabi para rasul yg tade dosanya . so as hamba Allah yg sama je tarafnya , apa lah salahnya kita cuba perbetolkan diri sendiri kn , muhasabah diri sendiri . actually bila fikir secara logik kn , bila kita mengumpat someone tu , kita tak nmpk apa apa hebatnya pn pada diri kita ni . sbb kita ni seolah olah show off yg kononnya kita ni perfect lahh sngt tp nmpk sngt lahh perangai kita ni yg suka buruk burukkan orang . if cara kita tu menegur untuk kebaikan , aku rsa its okay . tapi tak perlulah kn sampai boleh menjatuhkan seseorang tuu . korang bayangkn korang kt tempat dia . perghh ! rasa mcm nk sorok muka dalam tepung , keluar je muka putih melepak biar tade siapa perasan kn ? haha so biar lahh apa pn yg kita nk buat tu tak mengecilkan hati sesiapa . huh rasa nk nangis jap sbb baru sedar tu lhh hakikatnya . selama ni dok kutuk kutuk orang , dok rasa mcm nmpk bagus . padahal , kita pon sama je #tolong sedar dila (': somehow kita takkan sedar apa yg kita buat kn . asyik nk salahkn org je . its okayy kalau kita membenci perbuatan terdahulunyaa tapi kalau benci orangnya kita dapat apa ? sedangkan kita semua saudara sesama Islam kn ? hmm :'( huh tetiba rasa benci kat diri sendiri sbb selama ni ta pernah sedar . Okay tetiba ter-flashback masa presentation MPW haritu . One of my friend ada bg pendapat dy tentang anak luar nikah yg tak diletakkan bin & binti pada nama diorang sebab nk bezakan diorang dgn anak yg dilahirkan dgn hubungan yang halal . Dia ada cakap pernah tak kita terfikir bayi yg dilahirkan tu tak minta pn dilahirkan dgn status mcm tu , bkn salah dia pn . so siapa kita yg mmbeza bezakan dia . YaAllah , kita tak pernah terfikir pn apa perasaan dia kn bila besar nnt . sedangkan tu bkn salah dia , dia cuma lahir atas kesalahan dari org yg tak bertanggungjawab kn . so kenapa kita sng sng boleh judge seseorang . kau anak luar nikah , kau tak boleh kwn dgn aku . kau anak org miskin , aku anak org kaya , kau tak boleh kwn dgn aku . perghh ! bila fikir mmg betul pn apa kwn aku ckp . kenapa lahh kita suka sngt bersangka buruk dgn org lain . mana tawu org yg kita mengumpat , hina , pulaukan tu lahh yg nak tolong kita nanti kn .tak perlulah nak bermusuh bagai . okayy maybe dia pernah buat salah , buat benda yang tak boleh diterima , tapi dia pun manusia macam kita semua yang tak lepas dari salah silap kn ? so as a human being , apa kata kita sama sama berdoa agar kita , semua sekeliling kita boleh berubah ke arah yang lebih baik kn ? InsyaAllah #take note to myself too :')

motivation for today : 





Much Love : dila (:

Wednesday, 13 March 2013

' GEMUK GEMUK GEMUK '


  "budak gemok , budak gemok"
"weyy, aku tgk badan kau makin gemok lhh"
"dh gemok, lari pn tak larat sehh"
"dah gemok, tak sedar diri. perasan cantik!"

Debaboom ! okayy, today aku nk post entry about something agak sensitif bg girl, MAYBE ! But bg aku yeah tersangat lhh sensitif beb .. Ini bukan soal family, ini bukan soal hidup mati, ini bukan soal politik atau agama .. Tapi ini soal GEMUK wey ! yeah gemuk gemuk gemuk . naik muak dgn perkataan nii. WHY ? sbb ak pn ada lahh sikit sikit dalam condition nii haa . Let me share something with you here. Well dulu masa kicik kicik wa sngt tembam woo , manyak comel . tapi tak sangka pulak melarat ke besar en en . Adakah ini salah ayah wa yg suka hadiahkan coklat & gula gula *salahkan org lain* haha semestinya tidak .. masa kecik org tade lahh kisah sngt betol ta . tambah pulak , makin gemuk , makin org geram . haha well biasa , ta boleh buat apa kalau dh dilahirkan cun melecun *perasan , sila tampar muka sendiri* hee -.- tapi ini menjadi satu masalah yang sangat besar bila da masuk sekolah . nak tempek bedak bg putih , nak lawa lawa , nak comey comey . haaaaaa tapi gemuk ! acano ? tak kisah laaa kalau tade yang mengata . apakan daya org yg gemuk ni kan selalu jd bahan tawu ta ? lg tension bila Pendidikan Jasmani wehh ! bapak ah , mcm nk sorok jee muka nii . Kononnyaaa org gemuk nii ssah nk bersukan, tak larat nak lari apa bagai . weyy aku atlet jugak eh eh . lain kali jgn pandang sebelah mata , alang alang taknak tgk tutup terus mata tuu haa . tak nmpk apa , tak lahh tambah dosa mengata org *jeling* bila naik sekolah menengah tade lhh problem sngt oh . sebabnya agk kuat lhh bersukannya . main itu main ini . pendek kata semua aku main lahh #tolong pikir dengan agak logik okayy (; 

                                      .........................................................................

Haaaa ni lain sikit sebab masa ni zaman cintan cintun start ! hee act. dah lama bergiat dlm kerja ni tp da masuk zaman kolej semuanya dah menjadi serious *malu wehh* hehe well , kalau dah kiut miut , chubby mcm aku , mesti lhh dpt bf smart en en #err yeke ? even dia jenis yg tak memilih , tak kisah aku mcm mana , gemok ke , hitam legam ke , gigi rongak ke ap ke tapi aku ni as gf dia nk yg terbaik untuk kitaorg .. Then bermula lhh sesi menguruskan badan .. haha Believe it or not menjadi lhh jugak plan aku tknk mkn or so on . BUT ! untuk 3 hari okayyy ! haha after that bila keluar mkn jee mesti aku makan jugak . ikut nafsu muntah kedarah aku ni haaa . tp si dia ni pn pandai jugak . dia akn paksa aku makan . heyy sedar tak kite nii nk kurus , faham ? errr -.- Then bila jumpa family ahh en , mesti diorang puji kurus lhh , makin lawa lhh . mmg lhh sbb maybe aku lebih kurus dari dulu , padahal tade kurus mana pon ! yelah dulu kn aku gemok , selekeh selebet apa semuanyaa ad ohh . tp bila dah dipuji mcm tu , dgn tak sedar diri , riak & takbur aku pn mulakn balik hobi makan aku ni .. sekarang cuba bgtawu mcm mana aku nak kurus ? hahaha then lastly aku ambik keputusan redha je lhh . aku buat apa yg termampu . tapi AKU MEMANG NAK KURUS OKAY ? so usaha & semangat tu ada lg lahh . Insyaallah impian aku tuu akn direalisasikan (: DAN yelah sesiapa yg alami nasib yg sama.. tape wehh aku faham sangat .. tp nk buat mcm mana kn .. insyaallah kita pn boleh mcm org lain . kita pn cantik dgn cara kita yg tersendiri . kalau ada yg kutuk bagai tu korang anggap je diorang cakap dengan cermin , kutuk diri sendiri . Diorang tu tak cukup kasih sayang tuu , dengan harapan nakkan perhatian lettew . haha EASY & ACCEPTED (: 

much love , dila (:

Tuesday, 12 March 2013

NOTHING LIKE US

NOTHING LIKE US ! 
-JUSTIN BIEBER- 



Hell yeah , for now song by Justin Bieber - Nothing like us jadi lagu tema blog aku .
haha why ? sbb lagu ni da jadi lagu favourite aku sejak arsyat suruh aku dengar lagu ni .. hee
kalau dihayati lagu ni , dy tujukan ex dia yg dia syg sngt sngt . EX okayy ! so aku tak berapa nk faham ahh np arsyat tujukan lagu ni untuk aku *garu kepala* HAHA ! hahaha so aku tanya lahh . ohh awk suka instrument dy ehh ._. but pada aku lhh en en .. aku suka part NOTHING LIKE US, NOTHING LIKE YOU & ME ~ Heeee whatever it is , this song so nice babe .. Thankyouuuuuuuu baby sbb kenalkan lagu ni kt kite.. Almaklumlahhh , bab bab lagu terbaru ni aku ta ambik port sngtt . haha cukup lahhh smpai sini . nnt kita sambung lagi kyyy , muahhxx . much love , dilaa (: