Thursday, 14 March 2013

THINKING MUCH :')

Assalamualaikum dearies 


Seriously memang kita tak boleh lari dari perkara yang tak boleh belah tahap menguji kesabaran aku ni . huh macam nak tampar muka yang comel ni pn ada . oh tolong lah terima hakikat yang manusia zaman sekarang ni memang mcm tu perlakuannya , tingkah lakunya , sifatnya , habitnyaaaaa .. Sometimes aku sendiri pelik , kenapa lahh kita ni suka menyusahkan diri sendiri . mana nak pk point nak canang cerita lg , nk kumpul org nk mengumpat lg , nk buat kerut kerut muka nk bg org tu terasa lg . hadui . Okay yeah right , maybe apa yg korang cerita tu betol tp mana tawu tu zaman tok kadok punya cerita ke . mana tawu org yg korang canang cerita tu da insaf , da berubah or ta mcm yg korang story ke . kalau ye pn nk buat budak tu famous , bkn mcm tu caranyaa , dia bukan artist pn . tak baik bukak aib org . semua hamba Allah tak perfect kn , kita ni manusia biasa . kenapa ? korang tak pernah buat salah ? korang pn ada zaman zaman jahiliah korang kn ? sbb kita bukannya maksum mcm para nabi para rasul yg tade dosanya . so as hamba Allah yg sama je tarafnya , apa lah salahnya kita cuba perbetolkan diri sendiri kn , muhasabah diri sendiri . actually bila fikir secara logik kn , bila kita mengumpat someone tu , kita tak nmpk apa apa hebatnya pn pada diri kita ni . sbb kita ni seolah olah show off yg kononnya kita ni perfect lahh sngt tp nmpk sngt lahh perangai kita ni yg suka buruk burukkan orang . if cara kita tu menegur untuk kebaikan , aku rsa its okay . tapi tak perlulah kn sampai boleh menjatuhkan seseorang tuu . korang bayangkn korang kt tempat dia . perghh ! rasa mcm nk sorok muka dalam tepung , keluar je muka putih melepak biar tade siapa perasan kn ? haha so biar lahh apa pn yg kita nk buat tu tak mengecilkan hati sesiapa . huh rasa nk nangis jap sbb baru sedar tu lhh hakikatnya . selama ni dok kutuk kutuk orang , dok rasa mcm nmpk bagus . padahal , kita pon sama je #tolong sedar dila (': somehow kita takkan sedar apa yg kita buat kn . asyik nk salahkn org je . its okayy kalau kita membenci perbuatan terdahulunyaa tapi kalau benci orangnya kita dapat apa ? sedangkan kita semua saudara sesama Islam kn ? hmm :'( huh tetiba rasa benci kat diri sendiri sbb selama ni ta pernah sedar . Okay tetiba ter-flashback masa presentation MPW haritu . One of my friend ada bg pendapat dy tentang anak luar nikah yg tak diletakkan bin & binti pada nama diorang sebab nk bezakan diorang dgn anak yg dilahirkan dgn hubungan yang halal . Dia ada cakap pernah tak kita terfikir bayi yg dilahirkan tu tak minta pn dilahirkan dgn status mcm tu , bkn salah dia pn . so siapa kita yg mmbeza bezakan dia . YaAllah , kita tak pernah terfikir pn apa perasaan dia kn bila besar nnt . sedangkan tu bkn salah dia , dia cuma lahir atas kesalahan dari org yg tak bertanggungjawab kn . so kenapa kita sng sng boleh judge seseorang . kau anak luar nikah , kau tak boleh kwn dgn aku . kau anak org miskin , aku anak org kaya , kau tak boleh kwn dgn aku . perghh ! bila fikir mmg betul pn apa kwn aku ckp . kenapa lahh kita suka sngt bersangka buruk dgn org lain . mana tawu org yg kita mengumpat , hina , pulaukan tu lahh yg nak tolong kita nanti kn .tak perlulah nak bermusuh bagai . okayy maybe dia pernah buat salah , buat benda yang tak boleh diterima , tapi dia pun manusia macam kita semua yang tak lepas dari salah silap kn ? so as a human being , apa kata kita sama sama berdoa agar kita , semua sekeliling kita boleh berubah ke arah yang lebih baik kn ? InsyaAllah #take note to myself too :')

motivation for today : 





Much Love : dila (: